Hidrofor Nedir, Parçaları Nelerdir ? ?

31-01-2020 22:31
Hidrofor Nedir, Parçaları Nelerdir ? ?
 
 Hidrofor durgun suyu basınçlı suya çeviren cihazlardır. Ana elemanları aşağıdakilerdir;

Pompa Ve Motor
 
Hidrofor sistemin ana elemanı pompadır. Elektrik motorunun pompa miline verdiği dönme gücüyle bu mile bağlı fan ve difizörlerin suyu basınçlandırdığı ekipmanıdır. Hidrofor seçiminde pompa basma yüksekliği ve debisi çok önemlidir. Trifaze ve monofaze modelleri bulunmaktadır.
 
 Kontrol Panosu
 
 
 
Hidrofor sisteminde basınç şalterinden aldığı çalış komutunu pompalara iletir. Seviye flatörü su bittiği ikazında pompaları çalıştırmayarak pompaların susuz kalmasını önler. Herhangi bir voltaj değişimlerinde pompa vlokajlarında sistemi çalıştırmayarak motorun yanmasını önler. Üzerindeki göstergelerle pompaların çektikleri akımları, gelen voltajı gösterir. Pompaların sırayla devreye girmesini sağlar. 
 
•Sitemizden Monofaze Kontrol Panolarına ulaşmak için buraya tıklayınız. 
•Sitemizden Trifaze Kontrol Panolarına ulaşmak için buraya tıklayınız.
 
Flatör


 Hidroforun emiş hattındaki su deposunda su bittiği zaman pompanın çalışmamasını sağlar.
 
•Sitemizden flatöre ulaşmak için buraya tıklayınız.
 
Vana

 
 
 Su deposu ile hidrofor arasında hidroforların emiş kollektörlerinde he bir pompa için bir adet küresel vana kullanılır. Pompa arızalarında ilgili vana kapatılarak sistemin diğer pompa ile çalışmasını sağlar.
 
Çekvalf 

 
 
Hidrofor sistemlerinde pompanın tesisata bastığı suyun tekrar pompa durduğunda depoya geri dönmemesini sağlar. Hidrofor sistemlerinde yaylı, sessiz ve yüksek debi geçirgenliği olan çekvafler tercih edilir.
 
Manometre

Pompanın çıkış kollektöründe çekvalf ile tesisatta sıkışan suyun basıncını gösterir. Pompanın basıncına göre 6,10,15,25 bar modelleri bulunur. Pompa basıncına göre seçilmelidir. 
 
Basınç Şalteri

 
Hidrofor sisteminde istenen basıncın ayarlanarak istenen değerde tutulmasını sağlar. Unutulmamalıdır ki ! Basıncı üreten şalter değil, pompadır. :)
 Bu sebeple pompa küçük ise şalterin durdurma ayarını arttırmak pompanın hiç durmamasını sağlar. Bu da istenmeyen bir durumdur. 1/5 -- 2/8 -- 3/11 -- 4/16 modelleri bulunmaktadır. Sisteminize göre şalter seçimi yapılmalıdır.
 
Basınç Transmitterleri
 
 
Frekans konvertörlü hidroforlarda basınç şalteri yerine kullanılır. Basıncı sabit tutar.

Denge Tankı
Denge tankının büyük seçildiğinde hidroforun basıncının artacağı gibi bir şehir efsanesi vardır. Pompa yeterli basıncı üretmiyordur fakat herkesin müdahale ettiği denge tankı ve membranıdır. Kimse bakımını yapmayı düşünmez. Dışarıya su kaçırmadığı müddetçe sağlam çalıştığı düşünülür ama tamamen yanlıştır. Denge kapları hidrofor sistemlerinde pompaların debisine ve saatte ki devreye girip çıkmasının sayısına göre kapasitesi litre olarak belirlenir. Kapasitesinin 1/3'ü kadar kullanılabilir su hacmi vardır. Yani 500 litrelik genleşme tankı yaklaşık 150 litre tesisattan su çekildiğinde tankın içinde su biter ve pompa çalışmaya başlar. İçindeki membran vasıtasıyla içersine su girdiği zaman dışa doğru genişler, pompa durduğunda genleşme tankı içine basılan hava ile membranı iterek tesisata suyun itilmesini sağlar. 6 ayda bir genleşme tankının ön gaz basıncı tamamlanmalıdır. Membran patladıktan sonra membran değişimi yerine komple denge tankını değiştirmek daha doğrudur. Denge tankınızın bakımını yaptırın hem pompanız devreye girip çıkarken fazla elektrik yakmasın ve membranınız delinmesin.
 
•Diğer adı Genleşme Tankı olan ürünlerimize ulaşmak için buraya tıklayınız.
 
 
Teknik Sipariş Ailesi olarak Bizden Alın Hizmet Alın.
 
 


 
 
 
 
 
 

 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.